۱۴۰۳ آذر ۱, پنجشنبه
دلار
69,350
سکه
52,250,000
طلا
4,523,524
خانه/بخشنامه ها/فعال‌سازی نیروهای کاهشی ارز در بازار؟

فعال‌سازی نیروهای کاهشی ارز در بازار؟

معاملات بازار ارز در آخرین روز معاملاتی هفته نشان می‌دهد قیمت دلار در بازار تهران با ۵۰تومان افزایش، ۵۱هزار و ۳۰۰تومان معامله شده است. قیمت این ارز که هفته گذشته در کانال ۵۱هزار تومان تثبیت شده بود، به نظر می‌‌‌رسد به دنبال فعال شدن برخی نیروهای اثرگذار در بازار ارز، در هفته پیش‌‌‌رو کاهش بیشتری را تجربه کند. کاهش ریسک‌‌‌های سیاسی بین‌المللی مربوط به جنگ منطقه و به دنبال آن کمرنگ شدن تاکید بر نقش ایران در این درگیری‌‌‌ها می‌تواند بر بازارهای داخلی اثرگذار باشد. همچنین سفر ابراهیم رئیسی به ریاض ممکن است مقدمه‌‌‌ای بر برخی گشایش‌‌‌های سیاسی میان ایران و کشورهای منطقه باشد که بتواند انتظارات فعالان بازار را به سمت افت بیشتر قیمت دلار متمایل سازد.

قیمت دلار در بازار ارز تهران طی هفته‌های اخیر نوسانات چندانی را تجربه نکرد و میان کانال‌‌‌های ۵۰ تا ۵۲هزار تومانی در نوسان بود. کارشناسان اعتقاد دارند که فروکش کردن انتظارات تورمی در بازار یکی از دلایلی است که قیمت دلار نوسانات چندانی را تجربه نکرده است. همچنین به نظر می‌‌‌رسد کریدور قیمتی ۵۰ تا ۵۲هزار تومانی را می‌توان به عنوان محدوده نوسان جدید قیمت دلار در نظر گرفت. بر همین اساس قیمت دلار در آخرین معاملات روز پنج‌‌‌شنبه بازار تهران ۵۱هزار و ۳۰۰تومان قیمت خورد که نسبت به روز چهارشنبه، ۵۰تومان افزایش را نشان می‌دهد. هر چند قیمت دلار فردایی در معاملات ظهر روز جمعه اندکی بالا رفت و به ۵۱هزار و ۴۰۰تومان نیز رسید، اما در ساعات پایانی معاملات فردایی بار دیگر کاهشی شد و به محدوده ۵۱هزار و ۲۵۰تومان بازگشت.

عوامل موثر در کاهش قیمت دلار

برخی تحلیلگران اعتقاد دارند فعال شدن نیروهای کاهشی در بازار ارز ممکن است در هفته آینده به افت قیمتی بیشتر این اسکناس آمریکایی منجر شود. یکی از مهم‌ترین این دلایل فروکش کردن آتش درگیری‌‌‌های منطقه‌‌‌ است. این موضوع که به کاهش ریسک‌‌‌های بین‌المللی منجر می‌شود می‌تواند بر روندهای بازارهای داخلی نیز اثرگذار باشد. از سوی دیگر به دنبال کاهش این درگیری‌‌‌ها فشارهایی که پیش از این مبنی بر ادعای نقش داشتن ایران در این درگیری‌‌‌ها به کشور وارد می‌شد نیز کاهش خواهد یافت که می‌تواند اثر مثبتی بر بازارها در داخل بگذارد.

از سوی دیگر به دنبال سفر ابراهیم رئیسی به ریاض انتظارات تورمی فعالان بازار اندکی تعدیل خواهد شد. زیرا هر چند این دیدار به دنبال تحولات فعلی غزه است، اما می‌تواند فصل جدیدی در ارتباطات ایران و عربستان محسوب شده و در آینده نیز به برخی گشایش‌‌‌های سیاسی منجر شود. مجموعه این عوامل باعث شده گروهی از کارشناسان پیش‌‌‌بینی کنند هفته آینده کاهش بیشتری در انتظار قیمت دلار در بازار غیررسمی باشد.

در این بین برخی کارشناسان اعتقاد دارند کاهش ثبات فعلی قیمت دلار چندان دوام نخواهد یافت و آنچه در حال حاضر در بازار رخ می‌دهد؛ موکول کردن رشد قیمتی به آینده است. این گروه اعتقاد دارند در شرایطی که اقتصاد ایران تورم‌‌‌های بالایی را تجربه می‌‌‌کند انتظار اینکه قیمت دلار ثابت بماند چندان منطقی نخواهد بود. نکته دیگری که این گروه در رابطه با احتمال افزایش قیمت دلار بر آن تاکید می‌‌‌کنند؛ نحوه پوشش کسری بودجه توسط دولت است. اگر این کسری بودجه که پیش‌‌‌بینی‌‌‌ها آن را تا حدود ۴۰۰هزار میلیارد تومان نیز پیش‌‌‌بینی می‌‌‌کنند پولی‌‌‌سازی شود، این احتمال وجود دارد که تورم تشدید شده و در این صورت نرخ دلار در محدوده فعلی باقی نخواهند ماند.