امروزه نام ارز های مختلفی مانند انواع ارزهای دیجیتال بسیار پررنگ است در حالی که در زمان های قدیم، پول به سبک امروزی مبادله نمی شد و افراد برای خرید و فروش از سکه های فلزی استفاده میکردند، هر کشوری بنا بر مقتضیات مبادلات و جامعه دستور ضرب سکه بر مبنای فلز، طرح و یا اندازه ی آن می داد، به همین خاطر سکه های مختلفی در هر دوره وجود داشتند و طبق متریال فلز سکه و قدمت دوره ارزش گذاری می شوند. با اینکه امروزه استفاده از ارز های فیزیکی به نسبت گذشته بسیار محو تر شده و افراد زیادی رو به بازار های دیجیتال آورده اند اما هنوز که هنوزه سکه های طلا نقش مهمی را در اقتصاد و سرمایه گذاری افراد ایفا می کنند به طوری که سرمایه گذاری در سکه حتی امروز هم از محبوب ترین روش های سرمایه گذاری در جهان و ایران است، اما ارزش سکه به چه زمانی باز میگردد؟
پاسخ به این پرسش، سوالی است که در این وبلاگ از مبین زر قصد داریم با بررسی تاریخچه پیدایش سکه به آن بپردازیم، پس اگر از علاقه مندان به سکه های قدیمی یا کلکسیونر سکه ها باستانی و قدیمی هستید تا انتهای اینی وبلاگ با ما همراه باشید.
اصلی ترین دلیل پیدایش سکه را می توان آسانی مبادلات دانست، از آنجایی که قبل از پیدایش سکه، افراد با اقلام متفاوتی مانند دام و کالا، مبادلات خود را انجام می دادند، سختی مبادلات و عدم وجود یک ارز مشخص برای مبادلات وجود داشت که با پیدایش سکه در تمدن ها رفته رفته این مشکل رفع شد و یک ارز مشخص برای انجام مبادلات ایجاد شد، اما جالب است بدانید سکه های اولیه اصلا شبیه به سکه های امروزه دارای یک وزن معین و مشخص نبودند.
در واقع پیدایش سکه های تاریخی و قدیمی بیشتر به نگرش پادشاه ها و جامعه ها بر میگردد، گاهی این سکه های ضرب شده به تمدن های دیگر راه پیدا میکردند و توسط مردمان دیگر در معادلات استفاده می شدند و برخی موارد سکه های ضرب شده به همان کشور محدود می شدند.
جنس اکثر سکه ها از فلز های خالص طلا و نقره و یا ترکیب دو فلز بود و ظاهر و طرح هک شده بر روی آنها با توجه به فرهنگ هر تمدن یا مقدسات آن ایجاد می شد؛ با اینکه روایات مرتبط با اولین سکه ها بسیار متفاوت است، اکثر باستان شناسان سکه های لیدیایی را اولین سکه می دانند.
اگر به طور دقیق، به تاریخ ضرب سکه ها را در سطح جهانی بپردازیم، متوجه می شویم که این اتفاق به قرن هفت قبل از میلاد مسیح بر می گردد، طبق تاریخچه هرودوت، نخستین مردمی که از طلا برای ضرب سکه ها استفاده کردم مردم لیدیایی ها (ترکیه امروزی) بودند و سکه های شیر لیدیایی اولین و قدیمی ترین سکه های ضرب شده هستند.
پادشاهی لیدیا واقع در آناتولی غربی بود که امروز به ترکیه امروزی تلقی می شود، این تمدن در مسیر راه های تجاری متعددی قرار داشت و همین امر سبب نیاز به یک واحد پولی برای معادلات کالایی شده بود، به همین خاطر ضرب اولین سکه ها با فلز در این تمدن صورت گرفت.
وزن سکه های لیدیایی تقریبا به ۴.۸ گرم می رسید و جنس آنها از الکتروم یا ترکیب طلا و نقره است، شکل ظاهری این سکه های قدیمی مدور و در طرح آنها سرشیر به چشم می خورد، بعد از لیدیایی ها، کرایمی ها با توجه به نزدیکی قرار گیری به تمدن لیدیا، اقدام به ضرب سکه کردند، همانطور که پیش بینی می شد سیاست های حاکم بر منطقه لیدیا ، شهر کرایم را نیز تحت تاثیر قرار داد به همین خاطر طولی نکشید که کرایمی ها به تقلید از لیدیایی ها اقدام به ضرب سکه کردند و دومین سکه های قدیمی دنیا ضرب شد.
این سکه ها همیوبول نام گرفتند که بنا بر کتب تاریخی به نام سر اسب است که با شکل ظاهری این سکه ها همخوانی دارد. این سکه ها به شکل تقریبا مدور از کسری نقره ضرب می شدند و ایونی ها را تبدیل به اولین کسانی کردند که از معادله ی سکه برای خرده فروشی ها استفاده می کنند، همین ایده سبب گسترش اقتصاد به بقیه ی جهان شد.
بعد از تمدن های لیدیا و کرایم، چین باستان را می توان از سومین تمدن هایی دانست که اقدام به ضرب سکه های قدیمی کردند، ایالت چو برای آسانی معاملات اولین سکه طلا در چین که یینگ یوآن نام داشت منتشر کرد، جالب است بدانید امروزه نام ارز واحد این کشور یوآن نام دارد.
این سکه های طلا متعلق به ۵۰۰ سال قبل میلاد می باشد، نکته ی جالب در رابطه با سکه های قدیمی یینگ یوآن شکل ظاهری آن است که برخلاف سکه های مدور ظاهری مربعی دارد و روی سکه ها وزن و واحد وزنی درج شده است، بعد از ضرب سکه توسط چین، در نظر گرفتن یک ارز واحد برای معادلات رواج پیدا کرد و هند نیز به تقلید از ضرب سکه از غرب آسیا تصمیم به ضرب سکه ی مستقلی به نام کارشاپانا کرد، این سکه ها که ریشه در تمدن هند داشتند در حدود قرن شش قبل میلاد ضرب شدند که دارای ابعادی بیضی مانند بودند که اشکال مختلفی بر روی آنها پانچ می شد و با نام های "کارشاپانا"، "پونا" و "پوراناس" در بازار عرضه می شدند.
شکل ظاهری این سکه ها به یک شکل نبوده چرا که برای ساخت آنها صفحات نقره بریده می شدند و بر روی برخی آنها یک نماد واحد پانچ می شد و برخی دیگر بالای پنج بار اشکال مختلفی بر روی آنها پانچ می شد، جالب است در آن زمان ها از سکه ها برای سرمایه گذاری استفاده نمی شد و ارزش قیمت سکه متفاوت بود.
سکه های یونایی آگنیا را می توان چهارمین سکه های باستانی دنیا دانست، این سکه ها تحت تاثیر مراودت مردم لیدیا با یونانی ها ضرب شدند و هنگامی که مردم جزیره آگنیا سکه های لیدیایی را مشاهده کردند، تصمیم بر ضرب سکه به عنوان ارز واحد کردند، با توجه به سفر های تجاری زیاد افراد آگنیا به ایونیا و لیدیا، آنها متوجه شدند که توسط ضرب سکه می توانند تجارت خود را بهینه سازی کنند و همچنین ثروت بیشتری را داشته باشند به همین خاطر توانستند سکه را تبدیل به یک ارز جهانی کنند.
از آنجایی که آگنیا یک جزیره مستقل بود شکل ظاهری این سکه های ضخیم مدور، دارای طرح لاکپشت بودند و از طرف دیگر سکه یک طرح مربع تو رفته داشتند، آگنیا جز اولین تمدن هایی بود که اقدام به صدور سکه ی خود به دیگر تمدن ها کردند. به همین خاطر سکه های لاکپشتی آگنیا، به عنوان ارز تجاری بین المللی معادله می شدند.
بعد از سکه های یونانی، سکه های پارسی داریک از جمله سکه هایی بودند که بین تمدن ها دارای مقبولیت بالایی بودند. سکه های داریک، اولین سکه های امپراتوری ایران توسط کوروش کبیر حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد ضرب شدند، پادشاهان ایرانی اولین کسانی بودن که سیستم ارزی اصلاح شده ای را ایجاد کردند و سکه های طلای ضخیمی را با وزن ۸.۴ گرم تولید کردند، این سکه ها تبدیل به واحد استاندارد پولی در امپراتوری هخامنشی شدند، سکه های داریک دارای کیفیت و خلوص بسیار بالایی بودند به طوری که خلوص طلای آنها به حدود ۹۶ درصد می رسید!
سکه های داریک بسیار کمیاب اند به این خاطر که پس از حمله ی اسکندر این سکه ها به طور کامل ذوب شدند.
با یک نگاه به تاربخچه پیدایش سکه و تمدن های پیشتاز آن می توانیم به راحتی مفهوم اقتصاد و شکل گیری آن را درک کنیم، در واقع از ضرب این سکه ها متوجه می شویم که همواره هر بشری در طول تاریخ نیاز یه مفهوم درستی از اقتصاد داشته است، جالب است بدانید که این تحولات در ارز ها هنوز هم در عصر حاضر ادامه دار است و ممکن است روزی برسد که سکه های رایج امروزی به عنوان سکه های تاریخی قلمداد شود، چه سکه های اصل امروزی و چه سکه های قدیمی همگی در دوره های خود از ارزش بالایی برخوردار بودند.
اگر از فعالان بازار طلا و علاقه مندان به این فلز ارزشمند هستید، پیشنهاد می کنیم سری به مطالب جالب در وبلاگ های سایت مبین زر بزنید و اطلاعات خود را در این حوزه آپدیت کنید؛ همچنین جهت اطلاع از قیمت دقیق طلا می توانید به سایت مبین زر مراجعه کنید، این سایت با داشتن امکان رصد قیمت لحظه ای طلا، به شما توانایی دسترسی به قیمت های آنلاین و لحظه ای طلا، سکه و حتی ارز های مختلف را می دهد، مبین زر می تواند یک پلتفرم مطمئن جهت تخمین و انجام معاملات طلای شما باشد، با مراجعه به سایت مبین زر شما می توانید تمامی اطلاعات خود را به روز کنید و همچنین لحظه به لحظه از قیمت های بازار طلا و ارز باخبر شوید و همچنین برای خرید طلا از این سایت اقدام کنید.
همچنین جهت اطلاع از قیمت دقیق طلا می توانید به سایت مبین زر مراجعه کنید، سایت مبین زر با داشتن امکان رصد قیمت لحظه ای طلا، به شما توانایی دسترسی به قیمت های آنلاین و لحظه ای طلا، سکه و حتی ارز های مختلف را می دهد، این سایت می تواند یک پلتفرم مطمئن جهت معاملات طلای شما باشد، با مراجعه به سایت مبین زر شما می توانید تمامی اطلاعات خود را به روز کنید و همچنین لحظه به لحظه از قیمت های این بازار باخبر شوید!