فلز طلا با نشان شیمیایی au بر گرفته از نام لاتین aurum به معنی درخششی در سپیده دم گرفته شده است، این عنصر به عنوان یک فلز در گروه ۱۱ جدول تناوبی قرار دارد، طلا در طبیعت به صورت تکه ای در بین کانی های بلورین، سنگ ها و حتی مواد ته نشین جویبار ها و آبرفت ها یافت می شود.
ارزش فلز طلا به دلیل، کمیاب بودن، کاربرد بالا، تصفیه ی آسان، مقاومت در برابر اکسید شدن است و اکسید طلا در طبیعت وجود ندارد، رنگ بسیار خاص، عدم واکنش با عناصر دیگر و بسیاری دیگر از خواص مختلف بالاست؛ علاوه بر این، فلز تنها می تواند در حد رشته های مفتولی بسیار کوچک و باریک در بیاید که خاصیت مهمی در ساخت مصنوعات و جواهرات می باشد.
طلا از محبوب ترین و با ارزش ترین فلزات در دنیاست که امروزه در بسیاری از صنعت ها حتی صنعت خوراکی نیز کاربرد گسترده ای دارد، اما آیا این نتها کاربرد طلا است؟ آیا می دانید از طلاها در چه صنعت هایی به غیر از طلا سازی استفاده میشود؟
قرن هاست که طلا جز یکی از با ارزش ترین فلزات موجود در دنیاست که جهان وسیع خود را تا به امروز گسترش داده است، وجهات مهمی از زندگی انسان مانند اقتصاد دنیا بر پایه ی این فلز گرانبها بنیان گذاری شده است، به این صورت که قبل از آنکه از پول جهت مبادله ی روزانه برای تامین کالا ها و ضرورت های زندگی روزمره استفاده شود، این فلز حکم غنی بودن و امکان فراهم کردن رفاهیاتی مانند مسکن و خوراک را داشته است و از انواع سکه های ضرب طلا جهت مبادله ی کالا و ... استفاده می شد؛ پس از گسترش نظم جهانی و با برقراری نظام بانکی این فلز حکم پایه پولی و محدودیت چاپ پول از روی وزن موجود را گرفت و بر اساس وزن آن چاپ پول صورت گرفت.
همانطور که گفتیم این فلز تا هنگامی که سیستم پولی شکل نگرفته بود، به عنوان تخمین ارزش هر کالا و همچنین فلزی جهت خرید و فروش مورد استفاده قرار می گرفت و حتی تا سال ۱۹۶۱ نیز ، پایه ی ارزی اکثر اقتصاد های غرب بر پایه ی استاندارد طلا و پشتوانه ی آن بود.
از آغاز تاریخ اقتصاد، این فلز گرانبها نقش مهمی را در تمامی جنبه های اقتصادی ایفا کرده است، طلا برای ساخت جواهرات، ضرب سکه و کاربردهای فراوان مهمی استفاده می شده، حتی با گذشت دوران ضرب سکه، سیاست مالی کشور ها بر پایه ی استاندارد طلا بنیان گذاری شده، این به معنی این است پول هر کشور معادل پشتوانه ی مشخص در ساخت طلا بوده و چاپ پول بر اساس آن صورت می گرفته است، این را می توان یکی از علت های درخواست دانستن قیمت لحظه ای طلا دانست.
استاندارد طلا و چاپ پول بر اساس پشتوانه طلا بعد از جنگ جهانی اول در کشور های اروپایی و رفته رفته در کشور های مختلف دنیا کنار گذاشته شد و چاپ پول بر پشتوانه طلا پیشی گرفت! و به جای سیاست مالی بر اساس استاندارد طلا سیاست پول بدون پشتوانه بکار گرفته شد. علاوه بر تاثیر گذاری این فلز بر روی وجهات اقتصادی کل جهان، کاربرد این فلز با ارزش در بسیاری از صنعت ها و شاخه های صنعتی رونق گرفت و امروزه در بسیاری از رشته های هنری و آزمایشگاهی استفاده می شود.
دانستنی های متعددی در رابطه با طلا وجود دارد که شاید توجه شما را جلب کند تا یبشتر درباره این فلز گران قیمت اطلاعات به دست آورید، از جمله ویژگی های طلا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
طلا تنها فلزی است که هیچ وقت در طبیعت اکسید نخواهد شد به عبارت دیگر این فلز بر خلاف فلزات دیگر که خاصیت اکسید شدگی و زنگ زدن را در خود دارند، هیچگاه دچار زنگ زدگی نمی شود و همیشه براق است. این ویژگی طلا باعث شده است تا از فلزات دیگر متمایز باشد و در خیلی از امور آزمایشگاهی به عنوان فلز با خاصیت ضد زنگ زدگی کاربرد داشته باشد.
طلا به علت ناپایداری که در طبیعت در صورت خلوص دارد، بسیار نرم و شکننده است، به طوری که اگر با فلزات دیگر مخلوط نشود، به راحتی شکسته می شود و در طبیعت ناپایدار می باشد؛ به طور کلی طلا در مقایسه با فلزات دیگر خاصیت انعطاف بالایی ندارد بلکه بسیار شکننده است و به اصطلاح، فلزی نرم می باشد.
نرم بودن این فلز را می توان هنگامی متوجه شد که وقتی شمش طلایی به عیار ۹۹۹.۹۹ را لمس کنید، اثر انگشتتان بر روی آن باقی خواهد ماند، این خاصیت باعث شده است تا از طلا در ساخت جواهرات زینتی بسیاری استفاده شود چرا که فرم هر قالبی را به راحتی و در نقطه ذوب پایین می گیرد.
یک گرم طلا را می توان با یک چکش نرم به یک ورق با ضخامت پایین تبدیل کرد. جهت فرم گرفتن بهتر طلا به آن فلزاتی مانند نقره و ... اضافه می کنند که سبب پایداری بیشتر خواهد شد.
فلز طلا متراکم ترین و سنگین ترین فلز موجود در طبیعت است که در نمودار تناوبی ذکر شده، تراکم این فلز به قدری بالاست که با ده برابر از تراکم فلزات دیگر هم برابری نمی کند. تراکم این فلز سبب شده تا چگالی بالایی را در بین فلزات از آن خود کند.
همانطور که میدانید این فلز گرانبها در تمامی کشور های جهان معامله می شود و مانند ارز، بی اعتبار نیست. طلا ارزشی جهانی دارد که ارزش آن را انس جهانی طلا اعلام میکند؛ همه ی کشور ها با توجه به ارزش این انس خرید و فروش طلا انجام می دهند و معاملات خود را بر پایه ی آن ارزش گذاری می کنند.
آخرین کشور که تصمیم به انجام استاندارد طلا بر اساس پول گرفت و حمایت از ارز خود را با طلا انجام داد، کشور سوئیس بود، این کشور بیش از نیمی از عرضه پول خود را با پشتوانه طلا تا سال ۲۰۰۰ تامین کرد.
با اینکه در خیلی از کشور های مختلف معادن های غنی از طلا مانند آفریقا وجود دارد، کشوری که بیشتری فلز طلا را در دنیا به خود اختصاص داده است، ایالت متحده ی آمریکا می باشد؛ این کشور با دارایی ۸.۱۳۳ تن طلا رتبه ی اول غنی بودن از دارایی طلا را به خود اختصاص داده است. در سال ۲۰۱۲ با اینکه این کشور تنها ۴ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می داد، ۲۱ درصد از کل طلای دنیا را جز دارایی های خود داشت، اگر تمایل دارید تا قیمت طلای آب شده امروز را مشاهده کنید مجموعه ما همراه شماست.
گرانترین سکه ی موجود در دنیا که تا به حال فروخته شده است، مرتبط با سال ۲۰۰۲ بوده که به قیمت ۷.۶۰ میلیون دلار توسط یک تاجر خریداری شده، این سکه ساخته شده در سال ۱۹۳۳ از طلای خالص با عیار ۲۲ بوده که طرح یک عقاب دو قلو بر روی آن حک شده است.
تا کنون حدود ۸۸۰۰۰ تن طلا از زمین در بین معادن مختلف استخراج شده است، این عدد به صورت جهانی تخمین زده شده که رتبه ی اول آن مختص به کشور چین با تولید ۴۶۳ تن و در رتبه دوم استرالیا و سپس ایالات متحده آمریکا می باشد.
صنعتگران طلای استخراج شده توسط انسان را در دنیا حدود ۱۶.۱۰۰۰ تخمین زدند و با این حساب اعتقاد دارند که هنوز هم ۸۰ درصد از طلای باقی مانده در معادن موجود در زمین وجود دارد.
دو سوم طلای کل دنیا، از آفریقای جنوبی استخراج می شود و به کشور های دیگر صادر می شود، اما این طلا از خلوص کمتری به نسبت مصنوعات طلایی که در کشور های آسیایی ساخته می شوند، بر خوردار است.
بیشترین کشوری که طلا تولید می کند، کشور های داکوتای جنوبی و کشور نوادا هستند، طلای تولیدی از این کشور ها بیشتر به صورت شمش طلا در قطعات مکعبی می باشد. در بین کشور های دنیا چین اولین مصرف کننده طلا و هند در رتبه ی دوم قرار دارد.
آفریقای جنوبی را می توان از غنی ترین کشور ها در رابطه با معادن طلا دانست، به طوری که دو سوم طلای دنیا از معادن موجود در این قاره استخراج می شود!
عمیق ترین معدن موجود در آفریقا، معدن مپنونگ است که دارای خالص ترین طلاهای ممکن از نظر عیاری می باشد، این معدن با عمق ۲.۵ طویل ترین معدن طلا نام گرفته است که عمق آن با طول ۱۰ آسمان خراش امپراتوری برابری می کند!
طلا کاربرد های بسیار زیادی در انواع صنعت دارد، این فلز جهت پوشش حفاظتی در ماهواره های صادره از کره ی زمین مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین به علت رسانایی که دارد جهت حفاظ حرارتی در کلاه ایمنی و لباس فضانوردان کاربرد دارد.
علاوه بر صنعت هوا فضا، این فلز به علت ویژگی های منحصر به فردی که دارد در صنعت شیمی کاربرد زیادی را به خود اختصاص داده است، این عنصر یک بازتابش کننده اشعه الکترو مغناطیسی از جمله امواج رادیویی، نور مرئی و همچنین مادون قرمز می باشد، با توجه به ویژگی رسانایی و بازتابندگی که دارد به عنوان هدایتگر برق در کابل های مختلف بکار می رود.
این فلز به صورت محلول های مختلف در آزمایشگاه ها و تولید عناصر دیگر بسیار کاربرد دارد، از محلول اکسید طلا همراه با کلرید طلا جهت ساخت شیشه های قرمز رنگ استفاده می شود که در عکاسی به عنوان تونر نیز کاربرد دارد.
در مقاله ای از مبین زر گفتیم که شمش های طلا از گرم های پایین تولید می شون و تا وزن شمش های یک کیلوگرمی را نیز پاسخ می دهند، اما جالب است بدانید که شمش های ۱۲ کیلوگرمی صادراتی، بزرگترین شمش های طلای تولید شده نیستند و بزرگ ترین شمش طلایی که تا به حال در دنیا تولید شده است و رکورد بزرگترین شمش جهان را به خود اختصاص داده است، به وزن ۲۵۰ کیلوگرم طلای خالص می رسد، برای درک عظمت بهتر این شمش باید بگوییم که اگر بخواهیم این مقدار از شمش طلا را به قیمت امروز طلا خریداری کنیم به بیش از ۳۵ هزارمیلیارد تومان ارزش نقد نیاز داریم!
دانشمندان طلای موجود در اقیانوس را به وزن ۱۰ میلیارد تن تخمین زده اند که با یک حساب سرانگشتی معادل ۲۵ تن طلای خالص در هر دریایی می باشد.
همگی ما ترامپ، رئیس جمهور سابق ابالات متحده ی آمریکا را میشناسیم، جالب است بدانید این رئیس جمهور معروف، تنها مصاحبه های عجیبی ندارد، بلکه عجیب ترین اکسسوری مرتبط با طلا را نیز به خود اختصاص داده است، دونالد ترامپ سنگ توالتی از طلا را در یکی از محل های اقامت خود در آمریکا دارد!
از آنجایی که ترامپ علاقه ی خاصی یه جمع آوری اکسسوری های لوکس و همچنین گران دارد، این سنگ توالت از فلز طلا پوشیده شده است که تنها جنبه ی تزئینی دارد و به عنوان اکسسوری در طراحی داخلی خانه ی این شخص استفاده می شود!
از دیگر عجیب ترین اشیائی که با طلا پوشیده شده است، یک دستگاه خود پرداز ای تی ام در یک هتل فوق لاکچری در ابوظبی است، بدنه ی این دستگاه خود پرداز با طلای ۲۴ عیار پوشیده شده است که تبدیل به یکی از چندین جاذبه ی لوکس در این هتل شده است.
از دیگر اشیاء عجیبی که کاملا از طلا ساخته شده بود، یک دوش از جنس طلا بود که توسط سئو دنیس کوزلوسکی، کارگردان معروف به ارزش ۶ هزار دلار خریداری شد! آیا میدانستید طلای مدال المپیک تا سال ۱۹۱۲، تشکیل شده از طلای خالص با درصد عیار بالا بود؟!
طلای خوراکی، ماده مانند طلا است که در برخی از خوراکی ها استفاده می شود، این ماده تنها جنبه ی تزئینی دارد و فقط برای لوکس نشان دادن دسر های خوراکی به آن اضافه می شود، اما جالب است بدانید که تا به حال این طلای خوراکی در دسر استفاده شده است و لقب گران ترین خوراکی دنیا را به خود اختصاص داده است، این دسر در سال ۲۰۰۷ تحت عنوان لیبل فروزن هاوت از بستنی طعم های مختلف ساخته شده که در تزئین آن از ۵ گرم طلای خوراکی به صورت انس طلا و ورق طلا استفاده شده، هزینه ی این دسر معادل ۲۵ هزار دلار بوده که توانسته لقب گران ترین خوراکی دنیا را داشته باشد.
آیا شما مایل به امتحان کردن این دسر هستید؟ یا این فلز گرانبها را به عنوان طلایی جهت پوشش و یا سرمایه گذاری انتخاب میکنید؟!
طلا یکی از کمیاب ترین و شگفت انگیز ترین فلزاتی است که در کل دنیا وجود دارد، همه ی ما در مورد طلا اطلاعاتی جزئی داریم اما از پیشینه ی تاریخی جالب او و کاربرد های زیادش در تمامی رشته ها خبر نداشتیم! ارزش طلا و همچنین نقد شوندگی بالای آن سبب شده تا همه ی افراد برای این فلز ارزش قائل باشند و حتی در خیلی از کشور ها مانند ایران، جنبه ی سرمایه گذاری داشته باشد؛ شما برای محاسبه قیمت طلا به صورت بروز می توانید از مجموع ما کمک بگیرید.
شما می توانید با همراهی سایت مبین زر اطلاعات خود را راجب طلا و نحوه ی سرمایه گذاری در آن افزایش دهید، همچنین شما نیز می توانید جهت دسترسی به قیمت آنلاین و لحظهای به طلا و سکه به سایت مبین زر مراجعه کنید!